GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

ANUNŢURI

IMAGE GALLERY

CALENDAR ORTODOX

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

 Valoarea turistică şi care stârneşte interes internaţional a localităţii este reprezentată de biserica catolică din partea de sus a localităţii, monument istoric şi frescele legendare Sfântului Ladislau. Sfântul păzitor, aşa cum se poate vedea şi pe imaginea de pe altar, este principele Sfântul Imre.

Ştiaţi că, în acest sat lucrează grupul condus de cei trei fraţi Both care sculptează porţi secuieşti în Trei Scaune? Meşterul Szőke Tibor din Harale şi acum lucrează ca dogar, în mod tradiţional. Localitatea a devenit celebră în principal datorită interesului faţă de frescele care înfăţişează legenda Sfântului Ladislau. Biserica monument din epoca Arpad a fost transformată de mai multe ori în decursul secolelor. Strana semicirculară construită în secolul XIII a fost deschisă, uşile sudice şi vestice fiind originale. Bazinul de botez a fost sculptat probabil în secolul XIV. Între secolele XV-XVI s-a construit o strană gotică mult mai mare. În nişa din altar apare menţionat anul 1503.

 În secolul următor biserica a fost fortificată, cu această ocazie, în anul 1628 s-a aplicat tavanul format din 103 casete în stil renascentist. Porticul vestic şi sudic au fost construite în secolul XVIII, în stil baroc, pe uşa sacristiei putându-se citi anul 1766. Altarele datează de la sfârşitul secolului. Pictura altarului principal prezintă sfântul protector.

Persoane din institutie:

Primar: Cseh Iosif
Viceprimar: Ilyés Botond János
Secretar: Kovács Attila

Suprafata: 11000 ha

Intravilan: 541 ha

Extravilan: 10459 ha

Populatie: 4815

Gospodarii: 2008

Nr. locuinte: 1850

Nr. gradinite: 3

Nr. scoli: 3

Numele localitatilor aflate in administratie:

Harale

Asezarea geografica:

Comuna Ghelinţa este aşezată la marginea estică a judeţului Covasna
De-a lungul apei Ghelinţa se întinde comuna şi satul reşe­dinţă de comună, Ghelinţa, situându-se la poalele vestice ale Munţilor Breţcu. Satul se află la o distanţă de 23 km de Covasna, la 12 km de Tîrgu Secuiesc şi la 51 km de Sfîntu Gheorghe.
Comuna este alcătuită din localităţile Harale şi Ghelinţa, având o suprafaţă administrativă de 11.020 ha. Vecinii comunei sunt: la nord Ojdula, la vest Cătălina, la sud Zăbala, la est judeţul Vrancea.
În comună se ajunge pe drumul judeţean DJ 121.

Activitati specifice zonei:

Exploatare şi prelucrarea lemnului
Agricultură

Activitati economice principale:

Activităţi agricole
Exploatarea şi prelucrarea lemnului

Obiective turistice:

Biserica Romano-Catolică din secolul al XIII-lea este un monument deosebit de valoros, datorită zestrei sale artistice
23 Pensiuni clasificate

Evenimente locale:

Zilele localității - luna iunie
Zilele Jancso - septembrie

Facilitati oferite investitorilor:

Teren de construcţii zone industriale
Teren de construcţii pentru locuinţe ANL

Proiecte de investitii:

Canalizare menajeră și staţie de epurare
Reţea apă potabilă și canalizare sat Harale
Modernizare piață agroalimentară
Modernizare drum comunal 7

Facebook Like Box