GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

ANUNŢURI

IMAGE GALLERY

CALENDAR ORTODOX

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Aici, veţi avea surpriza să găsiţi o biserică romano-catolică de o rară frumusete şi discreţie arhitectonică, cu un cimitir în spate care vorbeşte despre vechimea uriaşă a acestui lăcaş de cult.

 Biserica din Ghelinţa a fost ridicată în onoarea Sfântului Imre (Emeric) şi surprinde prin vechimea sa (1245) şi stilul arhitectonic (roman târziu), dar şi prin valoarea picturilor murale din interior, executate în 1330 reprezentând scene din viaţa lui Hristos şi Legenda Sfântului Ladislau.

 

BISERICĂ ROMANO-CATOLICĂ   Click...

Biserica este inclusă în patrimoniul UNESCO şi a fost declarată parte a moştenirii culturale globale. Este una dintre cele mai valoroase biserici din Transilvania.

Ca arhitectură prezintă o navă tăvănită și un cor gotic cu absidă poligonală și boltă pe nervuri, fiind un exemplu tipic de mică biserică de sat din Transilvania secolului al XIV-lea.

Citeste si:  Maghiarii ameninţă cu "nesupunerea civică" dacă nu obţin autonomia Ţinutului Secuiesc

Biserica a fost extinsă în secolul al XV-lea,însă în interiorul clădirii au fost păstrate frescele executate la începutul secolului al XIV-lea. Tavanul cu casete în stil renascentist a fost pictat în 1628.

O bogăţie aparte a bisericii o constituie frescele de pe trei dintre pereţii clădirii(cel nordic, cel vestic şi cel sudic), înfăţişând diferite scene ale legendei Sf. Ladislau, datând din 1330 – 1340. Sub şirul frescelor Sf. Ladislau se află un alt rând de fresce care conţin elemente din legenda Sfintei Ecaterina din Alexandria.

 Biserica Romano-Catolică Sf. Emeric este un monument deosebit de valoros, datorită zestrei sale artistice, însă prea puţin cunoscut şi vizitat de turişti.

Facebook Like Box