See PRO editionSee PRO edition

 

KépekNézzen képeket

Polgármesteri Hivatal

Gelence

 Irányítószám:  527090
Utca, hsz.: Főutca, 345
Kovászna megye
Románia

Tel/fax: (+40) 0267345002
e-mail: gelence_tanacs@yahoo.com
            consloc@yahoo.com

Bemutatkozás

A Berecki havasok lábánál, a Gelence patak völgyében, Kézdivásárhelytől 12, Kovásznától 14 km-re fekszik a 4400 lakosú Gelence.

Bővebben ...

Orbán Balázs, a székelyföld nagy utazója a településen járva a környék szépségére is rácsodálkozott, azt írta: „Aki Gelenczén járva, csak a falunak röviden ismertetett nevezetességét nézné meg s nem tenne egy felrándulást a patak völgyében, az nagy élvezettől fosztaná meg magát,” ...

Folytatás: Orbán Balázs Gelencéről    

Haraly, a községhez tartozó falu

 Kézdivásárhelytől 10 km-re délkeletre, a Feketeügybe igyekvő Haraly-patak mellett fekszik. A falu felett a 750 m magas Barátok-hegyén őrtorony állott, a hagyomány szerint domonkos kolostor volt ott. Egyesek szerint a faluban egykor egy német lovagok által épített toronyerőd is volt, nyoma nem maradt. 

Bővebben... Haraly

Virágot helyeznek el a diákok Jancsó Benedek szobránál. A szerző felvételeBaróti diákok csapata nyerte meg a Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny döntőjét, amelyet szombaton tartottak Gelencén, a nagy székely tudós szülőfalujában. Az első alkalommal megszervezett kétfordulós vetélkedőt 7–8. osztályos háromszéki tanulók számára hirdették meg.

2017 március 15-én délelőtt a gelenceiek csapata a kézdivásárhelyi lovas felvonuláson jelentős létszámmal vett részt,  Cseh József polgármester és Ilyés Botond János alpolgármester vezetésével.

{gallery}stories/2017/03_15/kezdi{/gallery} 

Délután Gelencén  került sor a magyar forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából szervezett emlékünnepségre.

{gallery}stories/2017/03_15/otthon{/gallery}

Energiafüggetlenségre készít fel két felső-háromszéki községet – Esztelneket és Gelencét – a Vajda Lajos által vezetett sepsiszentgyörgyi Green Energy biomasszaklaszter. Egy nemzetközi pályázat partnereként, a BioVill nevű program részeként készíti fel a kiválasztott települések önkormányzatát, a vállalkozókat, a lakosságot és a helyi fejlesztési szakembereket az energetikai önellátás megvalósítására.

Rövid filmek

 

A 2014-es tizenötödik falunapok kiemelkedő eseményei az európai mércének is megfelelő óvodaavató és a cserkészavatás volt.


A 2014-es tizenötödik falunapok kiemelkedő eseményei az európai mércének is megfelelő óvodaavató és a cserkészavatás volt.
A kétnapos ünnepségen vasárnap, a hálaadó szentmise után, a Szent Imre-templom előtt cserkészavatóval folytatódott. Innen a tömeg a kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának fúvószenekarával és mazsorettcsoportja vezetésével ,a napközi otthon udvarára vonult. Az egybegyűltek jelenlétében, Cseh József polgármester óvoda avató és köszöntő beszéde után. Kovács Zsuzsanna iskola-igazgatónő és a polgármester  elvágták az avató szalagot. Ezt követően az igazgatónő a jelenlevőket óvoda látogatásra hívta.

Kérdésünkre Cseh polgármester elmondta, az intézmény felújítását  2013 júliusában kezdték el. Nem egyszerű felújításról van szó, szinte az egész épületet újra kellett építeni. A munkálatok  a beütemezés szerint zajlottak. Az átadás két részben történt. Miután tető alá került az óvoda, a belső munkálatok befejeztével,kicsik  birtokba vehették  az épületet az új berendezésekkel együtt. Ezután kezdődtek a külső munkálatok ésaz avató ünnepségen, egy minden európai normának megfelelő oktatási intézmény áll a gelencei felcseperedő gyerekek rendelkezésére – mondta a polgármester. A 100 ezer eurós beruházást önerőből valósították meg, egyetlen külső szponzor a Jancsó Benedek Iskolaközpont volt, az építkezéshez szükséges faanyagot az iskola erdejéből biztosították.

A látványosságok sem hiányoztak, a szentiványlaborfalvi vendégcsapat megsütötte a tíz méter húszcentis óriás kürtős kalácsot, melynek ötletgazdája és anyagi támogatója Tamás László erdész volt. Az érdeklődők díjmentesen kóstolhatták meg az óriás kürtőst.
A már hagyományossá vált főzőversenyt is megszervezték.. Az idén hat csapat nevezett be: a Csobánok, Erdészek, TRIK SRL, RMDSZ csapata, Cserkészek és a községháza csapata. A verseny első helyezettje községháza csapata lett. A gyerekekről sem feledkeztek meg a szervezők, játszótér volt számukra kialakítva, aki kézügyességét akarta kipróbálni kézműves foglalkozáson ezt is megtehette . Sok zene és színpadi fellépések mellett a sátrak alatt fogyaszthatták el a falú lakói - és nem csak ők - az ínycsiklandozó ételeket, és utána egy-két pohár sört. Ha valaki vásárfiával akart hazatérni azt is megtehette, hisz kereskedők sátrainak is fent tartottak helyet.

Tóth

Gelence történelme és legendák

Neve a szláv gol (= üres, puszta) melléknév többesszámú golinci alakjából származhat, de lehet a szláv glina (= agyag) főnév glinica alakváltozatából is.

De hogyha az ősiségeket nézzük, akkor semmi köze a szlávhoz, hiszen nem is éltek itt szlávok, csak a tatárjárás után telepítettek, települtek ide a szlávok.

Gerinc vagy gerince, eredetileg a patak neve vagyis völgy gerince a patak. A települést először 1538-ban említik Gelenche néven.

Bővebben ... 

Megközelítés, elhelyezkedés

Gelence
iSoft template designed by szek-helyek.ro