See PRO editionSee PRO edition

 

KépekNézzen képeket

Hétvégén több felső-háromszéki településen – többek között Gelencén – tartottak farsangi rendezvényt, illetve lovas-szekeres felvonulást, és elégették a telet jelképező rongybábut. Gelencén a Döme névre keresztelt rongybábut a február 25-én sorra kerülő farsangi bál alkalmával égetik el.

Bővebben...


Erdélyben 2008-tól rendeznek Jancsó Napokat, a tavalyi 2014-es évben ennek keretében a székely tudós, Jancsó Benedek születésének 160. évfordulóját ünnepelték Gelencén, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön. A megemlékezésre idén is sor kerül, amelyre Magyarországról is várnak érdeklődőket a különböző helyszíneken, így Magyarvista, Marosvécs, Gyergyószentmiklós, Gelence, Kézdivásárhely településeken. A 2015. augusztus 19-22. között zajló programokban a magyarországi Jancsó Alapítvánnyal együttműködik a kolozsvári Jancsó Noémi Egyesület és a maroshévízi Urmánczy Nándor Egyesület. A rendezvénnyel elsősorban a Székely Nemzeti Tanács egykori alapítójára, Jancsó Benedek történészre kívánnak emlékezni.

Programok, helyszínek:

Bővebben...

A magyarság két döntő történelmi eseményének állítottak emlékjelet Gelencén: a faluközpontban elhelyezett köztéri alkotás egyrészt a nándorfehérvári győzelemre, másrészt a trianoni döntésre emlékeztet. Az avatóünnepségen méltatták a kétoszlopos emlékmű megálmodóját és elkészítőjét, Kelemen Dénes nyugalmazott tanítót. A tegnapi rendezvény a Jancsó Benedek Emléknapokhoz kapcsolódott.

Bővebben...

   

Bővebben...

„Jancsó Benedek 160 (1854-2014) – VII. Gelencei Jancsó Napok
Ünnepélyes programokkal emlékeznek meg Háromszéken 2014. szeptember 18-21. között a nagy székely tudós dr. Jancsó Benedek születésének 160. évfordulójára. Az első napon a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban emlékülést tartanak neves tudósok közreműködésével (Egyed Ákos, Raffay Ernő, Sas Péter, Jáki László, Fráter Olivér, Tóth-Bartos András).

Attachments:
Download this file (Nyilvános-Programfüzet.pdf)Nyilvános-Programfüzet.pdf[ ]2789 kB

Bővebben...

1. oldal / 3

Film

 

iSoft template designed by szek-helyek.ro