See PRO editionSee PRO edition

 

KépekNézzen képeket

 

 

A falu központjában levő Jancsó Benedek nevét viselő I-VIII Osztályos Iskolaközponthoz tartozik még a Felszeg falurészen található 2-es számu I-IV Osztályos Iskola valamint óvóda, a haralyi I-IV Osztályos Iskola valamint óvóda, a gelencei Napközi otthon és óvóda.

A 2011/2012 es tanévben községszinten 627 gyerek tanult, melyből 200 óvódás, 427 iskolás. A pedagógusok száma 43, melyből 16 tanár, 13 tanító és 14 óvónő, a kisegítő személyzet száma 17.

 

A gelencei Jancsó Benedek Iskolaközpont vezetősége:

  Kovács Zsuzsanna -igazgató, földrajz-biológia szakos tanár

  Szakács Gabriella -aligazgató, történelem szakos tanár

Az iskola elérhetősége:

 Telefon/fax:0267345007

 E-mai: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Honlap: www.gelenceisuli.atw.hu

 

Iskolatörténet

A gelencei iskola írásos említése 1628-ból való, 1780-ban két tanítóval működött a "Római katholikus felekezeti népiskola". Ekkor tanítottak Baricz Simon kántor és Pataki Miklós instruktor. Az iskola ekkor a kántor lakásául is szolgált egy külön helyiséggel. 1800-ban petőfalvi Déva István a kántor, Jancsó János pedig a harangozó, vagyis segédtanító; később Vizi Elek, utána Molnár Elek voltak a kántortanítók. A népesség szaporodásával 1840-ben megosztották az iskolát: -a kántor megmaradt a templom mellett levő iskolaházban, a másik tanerő pedig a "faluderékon" fekvő községházának egyik nagyobb termében tanított. Az 1842-ben kiütött tűzvész a községházát elpusztította, pár évig magánházban folyt a tanítás. Utóbbi iskolának tanítói voltak 1840-1890 között: Jánoska János, Gergely Imre, Jakab Ferencz, Bartis Endre, Ambrus Ferencz, Bartó Mihály, Baka András, Bartis Lajos, Molnár Mihály, segédtanítók: Veres János, Őseh Lajos, Bartalis János, Vas Ferencz, Veres Mihály, Bencze György, Fülöp István, Nagy Kálmán, Opra János, Szabó Péter, Bende László, Jakab János, Bálint Sándor, Balási Sándor, Horváth Mihály.
A két tanterem azonban rövid idő mulva elégtelennek bizonyulván a tankötelesek befogadására, Csiby Tamás plébános kezdeményezésére és buzgólkodása folytán épült fel 1890-ben a  központi iskola  3 tanteremmel, 2 lakosztállyal a tanítók számára valamint melléképületek. Az 1895-ös évi alkalmazottak: Jánosi Antal segédlelkész, hitoktató, Jakab Ferenc kántortanító, Molnár Mihály tanító, Kovács József tanító, a női kézimunkát Deák Anna díjtalanul tanította, ki "jeles házi szőtteményei és szép női kézimunkáiért" az 1887 évi sepsiszentgyörgyi kiállításon első díjat nyert.
1892-ben  Mikes Ármin  zabolai gróf magániskolát nyitott a Zernye fakitermelő telepen 40 tanköteles részére 2 tanerővel, ahol a munkások gyermekei tanultak.
1919 és 1939 között állami elemi iskola működött, az oktatás román nyelven történt. Ezzel egyidőben a római-katolikus felekezeti iskola is „szolgált”. Az 1930-as évek végén épült a mai központi iskola épülete első szakasza  4  új tanteremmel az itt álló régi iskola helyére. Ebben az épületben az 1950-60-as években tantermek hiányában a folyósókon rögtönzött osztálytermekben is folyt a tanítás. A régi épület folyamatosan bővült, 1975-ben nyerte el mai formáját, ekkor épült az "új szárny", ezzel 12 tanteremmel bővült az eredetileg 4 tanteremmel rendelkező épület.  Az 1948-as tanűgyi reform során a felekezeti iskola megszűnik és létrejön a 7, majd 8 osztályos általános oktatás, a 80-as évek elején 10 éves oktatás, utána IX-X osztályos esti líceum. 1993-tól az 1. számú Általános Iskolában I-VIII osztályos oktatás van.
2000 október 10-től a központi iskola Jancsó Benedek polihisztor, pedagógus, a falu híres szülötte  nevét viseli.

 


 

 

Film

 

iSoft template designed by szek-helyek.ro