GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HIRDETŐ

Névnap

2019. március 25. hétfő
Irén, Írisz, Irina
Gyümölcsoltó Boldogasszony
A Nap kel 05:41-kor,
nyugszik 18:12-kor.

Holnap
Emánuel, Larissza
napja lesz.

IMAGE GALLERY

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Energiafüggetlenségre készít fel két felső-háromszéki községet – Esztelneket és Gelencét – a Vajda Lajos által vezetett sepsiszentgyörgyi Green Energy biomasszaklaszter. Egy nemzetközi pályázat partnereként, a BioVill nevű program részeként készíti fel a kiválasztott települések önkormányzatát, a vállalkozókat, a lakosságot és a helyi fejlesztési szakembereket az energetikai önellátás megvalósítására.


A programban Romániából, Macedóniából, Szlovákiából, Szlovéniából és Horvátországból választottak ki egy-két települést, amely mintafaluvá válhat. Az Európai Unió által támogatott pályázati kiírásra legtöbben Romániából jelentkeztek – Kovászna, Hargita, Brassó, Kolozs és Ialomiţa megyéből összesen 18 falu pályázott, míg a többi államból csak két-három település. Háromszékről energetikailag független mintafaluvá szeretett volna válni Bodok, Kőröspatak, Gidófalva, Gelence, Bereck, Lemhény, Bölön és Esztelnek. A nyolc háromszéki pályázó közül Esztelnek és Gelence maradt versenyben. 
Cseh József, Gelence polgármestere elmondta: a közelmúltban egyhetes tanulmányút során német és osztrák energiafüggetlen falvakat látogattak, felméréseket készítettek, amelyek újabb támogatási összegek lehívásában lehetnek hasznosak számukra. „Amit láttunk, az csoda volt számunkra – hangsúlyozta az elöljáró. – Abból, amit mi itthon fahulladéknak nevezünk, és van belőle Gelencén bőven, Nyugaton különféle technológiával energiát termelnek.” Az elöljáró szerint éppen ezért nagy lehetőséget jelent a község számára, hogy Esztelnekkel együtt bekerültek a megújuló energiák hasznosításával foglalkozó BioVill-programba. „Amit a két meglátogatott államban láttunk, azt itthon is meg lehet valósítani, a megvalósítást pedig mielőbb el kell kezdeni” – hangsúlyozta a nagyközség polgármestere, aki azt is elárulta, hogy elsőként a községháza elavult, tűzveszélyes hőközpontját számolják fel, és állnak át biomasszával működő hőközpontra. A program kivitelezéséhez elsősorban egy faőrlő berendezésre és egy utánfutós traktorra lesz szükségük, amelyekre az esztelneki székhelyű Angustia Egyesületnél szándékoznak pályázni. Távlatilag a közintézmények következnének, ahol szintén biomasszával oldanák meg a fűtést.

Iochom István

Háromszék

Facebook Like Box