GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HIRDETŐ

Névnap

2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina, Miléna
A Nap kel 05:43-kor,
nyugszik 18:10-kor.

Holnap
Irén, Írisz, Irina
napja lesz.

IMAGE GALLERY

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

A budapesti Ars Topia Alapítvány kezdeményezésére és szervezésében közösségi szórakozó, piknikező helyet alakítanak ki a nagyközség területén. Mint az eddigi fürdőtelepek kialakítását Bölönben, Bálványosfürdőn, Zalánpatakon, Kisbaconban, Csernátonban és Sepsibodokon közösségi összefogással, valamint távolabbról, esetleg az anyaországból felajánlott segítséggel úgynevezett kalákába végzik el. A telepet el is nevezték „Nádika fürdőnek” a kialakításához társszervező Gelence önkormányzata és a Vinca Minor Egyesület.

2017NADIKA

Az Ars Topia Alapítvány immár másfél évtizede járul hozzá a Kárpát-medence tájkultúrájának fenntartó ápolásához fürdő- és közösségépítő programjaival.
Gelencén a Nádika alatti területen két-három forrás található – jelenleg egy itatóhely is –, ide épül most tíz nap alatt a forrásfürdő, ahol a klasszikus fürdőmedence, filagória, öltözők és fűzépítmények mellett komolyabban fognak foglalkozni az erózióvédelemmel, forrástisztítással, egy természetes játszótér, kapu és útrendszer kialakításával, információs táblák festésével, a hegyre vezető kálvária keresztút előkészítésével, és nagyobb hangsúlyt igyekeznek fektetni a tájművészeti tartalomra.
Az Ars Topia Alapítvány elnöke, Herczeg Ágnes elmondta: az előző évekhez hasonlóan mintegy hetven magyarországi és hazai önkéntes van jelen a fürdőépítő kalákán, akik zömében építész és tájépítész szakos egyetemi hallgatók, illetve azt végzett fiatalok. A kaláka fő célja továbbra is a közösségépítés marad – hangsúlyozta Herczeg Ágnes, aki azt is elmondta, örül, hogy már első nap jelen vannak Bölön településnek a tizennégy fős csapat, - ahol már kialakítottak hasonló közösségi teret, - Sikó Imre, polgármester vezetésével.


Sikó Imre, Bölön polgármestere és csapatának egy része.


Cseh József Gelence polgármestere elmondása szerint, az elején ódzkodott az ötlettől, de az ötletgazda lelkesedése és a terv részleteinek ismeretében örül, hogy belevágtak a „fürdőépítő kalákába”. Hozzátette, hogy a helybeli vállalkozók és emberek nagylelkű támogatása, segítsége is latba vetett, hogy megszületett a döntés és nekifogtak a munkának. Már ekkor látszódott, hogy a kaláka szelleme nem veszett ki a helybeliekből, amit erősíteni kell. Hisz elődeink házakat templomokat építettek így. Újra fel kell éleszteni a kalákákat, hogy az emberek érezzék, mit jelent az összefogás, a közös munka öröme, hiszen kevés pénzzel is szép dolgokat lehet megvalósítani – hangsúlyozta Gelence polgármestere, aki azt se rejtette véka alá, hogy j55 köbméter faanyag és fűrészáru szükséges a fürdő kivitelezéséhez, amit helyi vállalkozók teremtettek elő.
Para Zoltán, a Vinca Minor Egyesület vezetője arról beszélt, hogy amióta a bálványosi Apor lányok feredőjét közösen felújították, minden évben jelen vannak a fürdőépítő kalákákon, főleg a szervezésbe segítenek, és a helyszínek kiválasztásában vállalnak szerepet. Az egyesület tagjai szabad idejükben kapcsolódnak be a kalákába. A fürdőépítést kiegészítő programok teszik tartalmassá – esténként táncházban és érdekes előadásokon pihenhetik ki fáradalmaikat az önkéntesek. A kaláka ideje alatt ellátogatnak a 2012-es összejövetel helyszínére, a csernátoni Csókás-feredőhöz. A fürdőavatóra augusztus 5-én délelőtt kerül sor. (Sz-h)

Keresztút épül
A gelencei keresztút tizenöt keresztjéből az elsőket már felállították, és a tervek szerint jövő héten a többi is a helyére kerül.
Az egy kilométer hosszú keresztút építésének ötletgazdája Ilyés Botond alpolgármester, a 141. számú Nagyboldogasszony Cserkészcsapat parancsnoka. A fakereszteket a helybeli Gál Tibor ács állította össze, a szöveget Bíró László faragta rájuk. Az indítókereszttel, a nulladikkal összesen tizenöt fakereszt kerül a hét méter magas és 50 × 50 cm keresztmetszetű keresztig vezető útra, amelyet Gál Tibor 2015-ben készített el. Oda augusztus 20-án gyűlnek össze a gelenceiek szent királyunkat ünnepelni. A keresztút megszentelésére augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján kerül sor. A nem mindennapi eseményen Tamás József püspök ünnepi szentmisét celebrál. (Írja a Háromszék napilap)

Facebook Like Box