GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HIRDETŐ

Névnap

2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina, Miléna
A Nap kel 05:43-kor,
nyugszik 18:10-kor.

Holnap
Irén, Írisz, Irina
napja lesz.

IMAGE GALLERY

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Július 2-án a már régebben felépült és használatban levő piacát avatták Gelencén egy nagyszabású termékvásárral. Cseh József polgármestertől tudtuk meg, hogy Felső-Háromszék egyetlen rendszeresen működő piaca. A vásárra a környékből nagyon sok termelő hozta el portékáját.

A piacot az Angusztia Egyesületnél sikeresen pályázott pénzen újították fel teljesen az értéke mintegy százezer euró volt. Az avató ünnepséget is közösen szervezték az egyesülettel. Salamon Balázs az Angustia Egyesület irodavezetője a rendezvény kapcsán elmondta: hasonló rendezvények első állomása a mostani. Nem szeretné ha összetévesztenék a falunapokkal, ezért is igyekeznek más jelleget és külalakot adni a rendezvénynek. A következő hasonló vásár Esztelneken lesz július 29-én. Az egyesület tevékenységét pannók hirdették és a tagjai pályázási lehetőségről is beszéltek az érdeklődőknek. A rendezvényt mind a tizenkét településen megismétlik, amelyek az egyesület hatáskörébe tartoznak.

A gelencei avatón megjelentek kézművesek, őstermelők és kereskedők. A helybeliek mellett kézdivásárhelyi, kézdiszentléleki, kézdiszentkereszti, zabolai, berecki és csernátoni népművészek, méztermelők, hentesek, sajtkészítőket, fafaragók, zsindelykészítők és állattartók.

Cseh polgármester aláhúzta a rendezvény kapcsán: ez a miénk, oda kell figyeljünk, hogy el ne satnyuljon, tovább kell vigyük. A piac egy közösség életében a vásárláson, beszerzésen egy találkozó hely is ahol, gondolataikat kicserélik a lakók, megosztják egymással ügyes-bajos dolgaikat, esetleg a falú gondját is megbeszélik. Azért tartottuk fontosnak, hogy felépüljön, hisz ez volt egykor a falú központja, itt a műemlék templomtól néhány lépésre. Véleményem, hogy máshol is hasonlókat kell építeni, hogy megmutassuk mi a miénk, láttassuk értékeinket – mondta Cseh polgármester.

Délután a művelődési házban folytatódott népzene- és néptáncgálával, ahol fellépett kézdiszentléleki Perkő Együttes, a gelencei Burusnyán és Zernyealja Néptáncegyüttes részvételével, zenélt a csíkszeredai Kedves Zenekar. Ezt követően konferenciát és szemináriumot tartottak a helyi termékek fogyasztásának fontosságáról, a helyi értékekről, az Angustia Egyesület tevékenységéről, a térség népszerűsítéséről és fejlesztéséről.

DSC05870.JPGDSC05871.JPGDSC05872.JPGDSC05873.JPGDSC05874.JPGDSC05875.JPGDSC05876.JPGDSC05878.JPGDSC05880.JPGDSC05882.JPGDSC05884.JPGDSC05885.JPGDSC05886.JPGDSC05887.JPGDSC05889.JPGDSC05890.JPGDSC05892.JPGDSC05896.JPG

Facebook Like Box