GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HIRDETŐ

Névnap

2019. március 25. hétfő
Irén, Írisz, Irina
Gyümölcsoltó Boldogasszony
A Nap kel 05:41-kor,
nyugszik 18:12-kor.

Holnap
Emánuel, Larissza
napja lesz.

IMAGE GALLERY

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 


A gelencei Szent Imre műemléktemplomban a Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Pro Patria Egyesület által szervezett eseményen kiállítás és szakmai konferencia keretében emlékeztek Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulójára.

A rendezvényT Bereczi István plébános nyitotta meg. „Megtiszteltetés számunkra, hogy az emlékkonferencia helyszínéül a mi templomunkat választották. Szent László hite, reménye és magyar népének szeretete lelkesítse önöket példája követésére” – mondotta a plébános. kihangsúlyozta, a nagy király uralkodása sorsdöntő volt népünk történelmében, mivel véget vetett a több évtizedes belső viszályoknak, megerősítette az ország határait és újjá szervezte az igazságszolgáltatást, ugyanakkor előmozdította az egyházi élet megújítását is. Ezután megáldotta a rendezvényt és annak résztvevőit.

Tamás Sándor a megyei önkormányzat elnöke és a rendezvény házigazdája következett elmondta: „arányaihoz mérten Székelyföldön van a legtöbb Szent László emlék, mert mi székelyek hű katonái voltunk a határvédő lovagkirálynak, és a mai napig is hiszünk legendás élete útmutatásaiban. Hisszük a Szent László pénzek legendáját, hisszük az általa fakasztott források csodatevő erejét. Pontosan tudjuk, hogy a Képes Krónika egyik - a szent királlyal kapcsolatos - iniciáléjának kucsmás alakja székely hadvezér, sőt azt is tudjuk, hogy Grigore Ureche moldvai krónikaíró is írt a székelyek élén vívott tatárok feletti győzelméről. Tehát méltán vagyunk büszkék királyunkra.” Háromszéken Bibarcfalva, Gelence, Gidófalva, Kilyén, Kökös, a kézdiszentléleki Perkő, Sepsibesenyő és Szacsva őrzi kisebb-nagyobb mértékben falfestményeken, emlékképeit a nagy királynak, ezek közül is Gelencén a legnagyobb felületben és a legszebb megjelenítésben – hangsúlyozta Tamás.

A 825 esztendővel ezelőtt június 27-én szentté avatott László királyra emlékezve hirdette meg a Szent László-évet a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság, amelynek főosztályvezető-helyettese, Brendus Réka kifejtette, a nagy király által képviselt erényes és bölcs, nemzethez és hithez való ragaszkodása példaértékű. „Megerősítjük összetartozásunkat: Gelencétől Szépvízen és Nagyváradon keresztül Győrig és Pozsonyig érő magyarságunk egységét. Odafigyelünk nyelvünk és kultúránk megőrzésére, családjaink szülőföldön való gyarapodására. Nem hagyjuk, hogy az önfeladás és értéktelenség romda döntse magyar iskoláinkat, keresztény templomainkat. Megőrizzük és felfrissítjük Szent László hagyatékát: azt az egyedülálló örökséget, amely dicsőséget szerzett a magyar nemzet egésze számára, és amely nekünk is feladatot ad, ránk is felelősséget ró” – fogalmazott Brendus.

 

Hegedűs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a szövetség nevében szólt az ünneplőkhöz. Beszédében párhuzamot vont a Szent László király által tett és vallott, ugyanakkor ma is aktuális, a magyar közösséget érintő ügyekben: a mai zavaros időkben a nagy király példáját követve, a politikai viharokban is ki kell állni a magyarság értékeiért, jogaiért, szimbólumaiért és anyanyelvéért. „Szent László óta az erdélyi magyarok, Kárpát-medencei magyarok mindig is lóháton vagy gyalogosan, de meg kellett harcolniuk jogaikért. Építenünk és egyben kell tartanunk az erdélyi magyar közösséget. Az a dolgunk, hogy perspektívát nyújtsunk fiataljainknak.” Az ügyvezető alelnök köszönetét fejezte ki Magyarország Kormányának, amely évről-évre, egyre nagyobb anyagi hozzájárulással támogatja az erdélyi műemlékek felújítását, támogatja azokat a projekteket, amelyek a helyi közösségek építését és itthon maradását segítik elő.

A templomkertben a falra erősített Szent László élete, kultusza és szellemi öröksége című kiállítást id. Lomnici Zoltán, a Szent László Tanácsadó Testület tagja, Magyarország Legfelsőbb Bíróságának volt elnöke nyitotta meg. Elmondta: a kalotaszegi születésű Okos Márton kereste meg tavaly tavasszal azzal az ötlettel, hogy jó lenne, ha az ország Szent Lászlóra emlékezne az idei emlékévben, és az ügynek kellene egy kis sajtó- és civil támogatás. Mint mondta, örömmel karolta fel a kezdeményezést, és a múlt év augusztus 17-én jelentették be Potápi Árpád János államtitkárral és Okos Mártonnal hárman, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság meghirdeti a Szent László-emlékévet.

 

Jánó Mihály művészettörténész, a második kiállítás kurátora egyetemes magyar kulturális és művészeti emlékként ajánlott az érdeklődőknek. A kiállítás részletes dokumentációként szolgált az elpusztult, a részben feltárt vagy töredékesen, illetve teljesen fennmaradt gelencei, kilyéni, székelyderzsi és homoródkarácsonyfalvi Szent László falképekről. Az utolsó képsorokon a püspök által megáldott hadba vonuló Szent László király ábrázolása látható. A képsorok ismertetése kapcsán Jánó Mihály elmondta, a magyar tudományos világ előszeretettel használja a híres kerlési ütközet ábrázolását, ami bevonult a középkori magyar tudatba, közhiedelembe és mondavilágba. A székelység ragaszkodott Szent Lászlóhoz. A pannókon levő fotókat Mudrák Attila, az Esztergomi Keresztény Múzeum munkatársa készítette.

A megnyitó után a jelenlevők a műemlék templomban a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás I-VIII. Osztályos Iskola régizene-együttesének Pillanatképek a magyar történelemből című előadásán vehettek részt. Rövid szünet után a hallgatóság egy előadássorozaton vehetett részt ahol Jánó Mihály, Hegedüs Csilla, dr. Kollár Tibor, dr. Weisz Attila, dr. Szekeres Attila, dr. Kovács Zsolt, Mihály Ferenc, Kiss Lóránd és Pál Péter, dr. Balázs Lajos Szent Lászlóhoz kapcsolódó örökségről beszéltek.

Tóth

Szek-helyek.ro

Facebook Like Box