Gelencén tizennyolcadik alkalommal tartottak falunapokat június 24-25-én. Az ünnepségen mind az öt magyarországi testvértelepülés képviselői összesen negyvenöten jelen voltak, Balatongyörökről, Dunaszentgyörgyről, Encsről, Nagybánhegyesről és Várvölgyről.

 A vasárnapi ünnepség a Bereczi István plébános által celebrált ünnepi szentmisével kezdődött. Ezt követően a 41. számú Nagyboldogasszony Cserkészcsapat tagjai megújították fogadalmukat, illetve letették a cserkészesküt Ilyés Botond cserkészparancsnok előtt. Húsz cserkész újította meg fogadalmát, és nyolc új tagot fogadtak soraikba. A cserkészavatás után a templomudvarból élükön a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja mazsorettcsapatával és fúvószenekarával – a Jancsó Benedek-iskola melletti térre vonultak a jelenlevők, ahol Cseh József polgármester megnyitotta a rendezvényt, és köszöntötte a testvértelepülések küldöttségeit, illetve a megjelenteket.
„Egy faluközösség életében van sok-sok, munkával eltöltött nap és néha van egy-egy ünnepnap is mert az élet ünnepnap nélkül olyan egy hosszú vándorút vendégfogadó nélkül” - mondta a polgármester Démokritoszt idézve. A folytatásban kifejtette, hogy a több mint ötezer lelket számláló, közösségben élő székely-magyarok sok megaláztatást túléltek a történelem viharaiban az évszázadok során, de minden viszontagság ellenére megtartották az ősi hitet tudatot, hogy ők a magyar nemzet részei.
Az ünnepséget színesebbé tette a hagyománnyá vált főzőverseny. Erre öt helybeli csapat – a Cserkészek, a Lila Akác, az Erdészek, a Bácsok és a Községháza – nevezett be. A távolról érkezőknek különlegességnek számított a kilencméteres feltűrt túrós puliszka, amelyet Kerekes Salamon Imre és Fejér József készített el. A főzőversenyt a testvértelepülések képviselőiből álló zsűri értékelte és díjazta.
A programból nem hiányozhatott a tűzijáték és a zene sem, Nagy Feró és Beatrice dalait hallgathatták, vagy ép táncolhattak az ütemére.
Az egészségügyi ellátás is biztosítva volt Salvatore Egyesület munkatársai által.

Facebook Like Box